Reklama Reklama Reklama
Reklama
Szukaj w artykułach:
               Reklama na portalu plonszczak.pl                **************                plonszczak@wa.home.pl                **************                Reklama na portalu plonszczak.pl                **************                plonszczak@wa.home.pl                **************                Reklama na portalu plonszczak.pl                **************                plonszczak@wa.home.pl                **************
plonszczak.pl arrow Krótko arrow nr 20 (795) - 19 maja 2010 r. arrow Inspektor przypomina
Sobota, 18 listopada 2017 r.
Aktualne wydanie
Pierwsza strona
Co, gdzie, kiedy?
Krótko
Samorząd
Sport
Zdarzenia
Galeria zdjęć
Numery archiwalne
Artykuły
Co, gdzie, kiedy?
Krótko
Samorząd
Sport
Zdarzenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Inspektor przypomina Wygeneruj PDF Drukuj Wyślij znajomemu
Powiatowy inspektor sanitarny w Płońsku, Krzysztof Bielski - z uwagi na trwający sezon przyjęć komunijnych - przypomina o przestrzeganiu zaleceń higienicznych przy przygotowywaniu, przechowywaniu i spożywaniu potraw.

Drobnoustroje - po dostaniu się do produktów spożywczych mogą być przyczyną przykrych dolegliwości żołądkowo-jelitowych i zatruć pokarmowych u ludzi. Najbardziej niebezpieczne są drobnoustroje chorobotwórcze - pałeczki salmonella i gronkowce, które w krótkim czasie po spożyciu zakażonego produktu wywołują wymioty, bóle brzucha, biegunkę, gorączkę, osłabienie. Dlatego należy pamiętać o myciu i wyparzaniu jaj, myciu rąk przed gotowaniem, myciu owoców i warzyw. Należy zabezpieczać żywność przed dostępem owadów i gryzoni, które przenoszą bakterie, a potrawy przygotowywać przed uroczystością, również unikać potraw przygotowywanych bez obróbki termicznej z dodatkiem surowych jaj takich jak np. tatar, kremy, farsze. (ko)
 
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane strony
 
Do góry Do góry